AGILITY

  • Agiliy
  • agility
  • agility
  • agility
  • agility

Agility är en relativt ny och fartfylld tävlingsgren inom Svenska Brukshundklubben. Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Sporten visades första gången vid en stor hundutställning i England år 1978. I mitten av 1980-talen introducerades agility i Sverige, och sedan 1987 är det en officiell hundsport med bl.a. Svenska Mästerskap och championat. Från 2015 är Svenska Agilityklubben huvudman, dvs ansvarig för regler mm, för agilityn i Sverige, mycket av den nuvarande agiltyverksamheter sker dock i Svenska Brukshundklubbens regi.

I agility kan man tävla både individuellt och i lag. Tävlingarna är öppna för alla hundar över 18 månaders ålder. Agility är en modern och publikfriande tävlingsform. Det går fort mellan slalompinnar, på vippbrädor, genom tunnlar och över hinder. Oftast är hunden lika förtjust som publiken, och förhoppningsvis hinner även föraren med i de snabba turerna.

Agility är roligt för alla, och när det är som bäst är det också en uppvisning i avancerad lydnadsdressyr. Agility bygger på ett gott samarbete mellan hund och förare. Ofta läggs mycket arbete på att motivera hunden för att nå en positiv och glad lydnad. I agility får man ofta motivationen gratis genom att hunden arbetar fritt och mot nya, spännande utmaningar. Dressyrarbetet handlar här om att balansera explosivitet, fart och precision. Agility är ett bra sätt att få god kontakt med sin hund, och förare och hund har roligt tillsammans.

Kurser i agility anordnas vid de flesta av landets brukshundklubbar, vissa ras- och specialklubbar samt privatpersoner anordnar också kurser. För att gå kurs bör hunden vara minst ett år gammal och ha vuxit färdigt, samt armbågs- och höftledsröntgad. Hunden bör ha en god grundlydnad innan den går på agilitykurs.

agility

Källa: http://www.brukshundklubben.se/